Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

blghurov pilaf (πιλάφι με πλιγούρι)


Υλικά
1 κούπα πλιγούρι
2 κούπες νερό ή ζωμό κρέατος
ένα κρεμμύδι
μια κουταλιά Βιτάμ
αλάτι πιπέρι

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το ανακατεύουμε για λίγο και ύστερα προσθέτουμε και το ζωμό ή το νερό. Μόλις απορροφήσει όλο το νερό , το βγάζουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε για πέντε λεπτά με μία πετσέτα και είναι έτοιμο!

Tip: Άμα θέλουμε μπορούμε  να προσθέσουμε και μοσχαρίσιο κρέας γίνεται ακόμα πιο νόστιμο.

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ghapama


Υλικά
1,5 κιλό κολοκύθα
70g ρύζι
70γρ βούτυρο
70g κάθε ένα από αποξηραμένα δαμάσκηνα, βερίκοκα, ροδάκινα
25g μέλι (ή ζάχαρη)
30γρ σταφίδες
200γρ μήλα (κομμένα σε κύβους)
1g σκόνη κανέλας
προαιρετικά κάποια ψιλοκομμένα αμύγδαλα
ελάχιστο αλάτι

 
Πλένουμε την  κολοκύθα, αφαιρούμε την κορυφή, αφαιρούμε το εσωτερικό και το πλένουμε ξανά.
Σε μπολ, ανακατεύουμε  το μισο-μαγειρεμένο ρύζι , τις σταφίδες,τα ξερά δαμάσκηνα / βερίκοκα / ροδάκινα, μήλα (κομμένα σε κύβους), και κανέλα. Ανακατεύουμε και το εσωτερικό της κολοκύθας και το μέλι (ή το μείγμα της ζάχαρης, εάν δεν έχετε το μέλι).  Βάζουμε την κορυφή της κολοκύθας πίσω και ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαλακώσει.
Πηγή

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

gatha


Ζύμη
4 κούπες αλεύρι
1 μαγιά
2 κούπες γάλα
3 / 4 της κούπας ζάχαρη
1 κούπα βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
 
Γέμιση
1 / 2 κούπα βούτυρο
1 κούπα αλεύρι
1 / 4 της κούπας ψιλοκομμένα καρύδια
1 / 4 της κούπας ζάχαρη
λίγη κανέλα

Λιώνουμε τη μαγιά στη μια κούπα γάλα και τη ζάχαρη στην άλλη και μετά τα ενώνουμε.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο κρατώντας 2 κουταλιές για να αλείψουμε τη ζύμη.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι και ζυμώνουμε  καλά. Θα πρέπει να είναι μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει. Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμιση. Λιώνουμε το βούτυρο με το αλεύρι σε σχετικά χαμηλή φλόγα  μέχρι να αποκτήσουν ροζ χρώμα. Ύστερα προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , τα ανακατεύουμε για λίγη ώρα ακόμη και το αποσύρουμε το από τη φωτιά. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, τη χωρίζουμε σε έξι τμήματα. Παίρνουμε ένα τμήμα κάθε φορά και το ανοίγουμε. Αλείφουμε τη ζύμη με λίγο βούτυρο και στη συνέχεια, διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να γίνει παραλληλόγραμμο . Τοποθετούμε λίγη γέμιση , σκεπάζουμε τη γέμιση με την αντίθετη άκρη της ζύμης, πατάμε λίγο τη ζύμη και το κόβουμε σε κομμάτια των 5 εκατοστών. Το βουρτσίζουμε  με αυγό και το αφήνουμε  να φουσκώσει. Επαναλάβουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Τα ψήνουμε  σε μέτριο φούρνο στους 250 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

πιτα καισσαρείας (παστουρμαδοπιτα)


Υλικά
6 φύλλα κρούστας
20 φέτες παστουρμά
2 ντομάτες
μισό κιλό κασέρι
Βιτάμ

Λιώνουμε το Βιτάμ και αλείφουμε το ταψί. Ύστερα απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί αφού τα αλείψουμε και αυτά με Βιτάμ. Απλώνουμε τις φέτες από κασέρι μέχρι να καλυφθεί το ταψί, από πάνω βάζουμε τον παστουρμά και τις ντομάτες σε φέτες και από πάνω πάλι κασέρι. Τελειώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα , πάλι βουτυρώνοντας τα. Ψήνουμε τη πίτα στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Tips: Άμα θέλετε τη πίτα πιο ελαφριά αφαιρέστε το τσιμένι από το παστουρμά.
        Μπορείτε να πασπαλίσετε τη πίτα με σουσάμι πριν τη βάλετε στο φούρνο.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

σουπα


Υλικά
ότι έχει περισσέψει από το περίβλημα των ιτσλί κεφτέ
1 σκελίδα σκόρδο
λίγο αποξηραμένο δυόσμο
200 γρ ρεβίθια
αλάτι, πιπέρι
λίγο πελτέ


Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα.Με το περίβλημα των ιτσλί κεφτέ  σχηματίζουμε μικρά μπαλάκια και τα προσθέτουμε στη κατσαρόλα με τα ρεβίθια, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το δυόσμο.

borsh


Υλικά
μισό λάχανο
2 καρότα 
2 παντζάρια
2 μεγάλες πατάτες 
μισό κιλό μοσχαρίσιο κρέας
λίγο μαϊντανό
λίγο λάδι
αλάτι , πιπέρι

Βράζουμε καλά το μοσχαρίσιο κρέας. Κόβουμε στο τρίφτη το λάχανο , το παντζάρι και το καρότο. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λαδάκι και τσιγαρίζουμε το λάχανο, το παντζάρι , το καρότο , το κρέας και τις πατάτες, που τις κόβουμε σε κύβους. Ύστερα προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος και όσο νερό χρειάζεται ακόμα για να σκεπαστεί. Τα βράζουμε για περίπου μισή ώρα και όταν είναι πια έτοιμο ψιλοκόβουμε πάνω του λίγο μαϊντανό.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

itsli kefte

Υλικά  για τη γέμιση
2 κιλά μοσχαρίσιος κιμάς 
1 κιλό κρεμμύδι
500 γρ Βιτάμ 
αλάτι πιπέρι

Υλικά για το περίβλημα
1 κιλό άπαχο κρέας κιμάς
1 κιλό πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο καυτερό πιπέρι, πάπρικα


Για τη γέμιση ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Ύστερα προσθέτουμε το κιμά, το αλάτι και το πιπέρι και τα σοτάρουμε. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.Όταν παγώσει ο κιμάς το κάνουμε μπαλάκια και το βάζουμε στο ψυγείο (καλό θα είναι να το ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ).
Για το περίβλημα χτυπάμε στο μπλέντερ μια μικρή κούπα κιμά, κάτι λιγότερο από κούπα νερό, ένα κουταλάκι αλάτι, μισό κουτάλι γλυκιά πάπρικα, ελάχιστο καυτερό πιπέρι και μαύρο πιπέρι . Και συνεχίζοντας κάνουμε όλο το κρέας με τον ίδιο τρόπο.Παίρνουμε  ένα κομμάτι από το μείγμα και το  βγάζουμε πάλι στο μπλέντερ μαζί με 1 και 1/4 κούπες πλιγούρι και λιγότερο από κούπα νερό . Βγάζοντάς τα από το μπλέντερ τα κάνουμε μικρά μπαλάκια( βγαίνουν γύρω στα 12-14).Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι από το μείγμα, βουτάμε το χέρι μας σε νερό, και του ανοίγουμε στρογγυλή τρύπα  και  τοποθετήσουμε το παγωμένο μπαλάκι. Το κλείνουμε πολύ καλά με τη βοήθεια νερού.
Όταν είναι να τα φάμε βράζουμε το νερό και τοποθετούμε τα ιτσλί στη κατσαρόλα. Μετά από 15 λεπτά το βγάζουμε από τη φωτιά και τα τρώμε αφού τα περιχύσουμε με λεμόνι.




Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

blenchik

 
Υλικά για κρέπα
3 αυγά
3 ποτήρια γάλα
3 ποτήρια αλεύρι
λίγο αλάτι

Για τη γέμιση
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
αλάτι , πιπέρι
 
Ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ τα υλικά για τη κρέπα. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το κιμά, το αλάτι και πιπέρι. Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε ένα αντιπολιτικό τηγάνι και βάζουμε μια κουτάλα από το χυλό της κρέπας. Μόλις ψηθεί από τη μια μεριά το γυρίζουμε από την άλλη. Συνεχίζουμε το ίδιο για όλες τις κρέπες. Μόλις τελειώσουν όλες και παγώσουν, παίρνουμε μια κουταλιά κιμά και το βάζουμε στο κέντρο της κρέπας και το κλείνουμε από τις τέσσερις πλευρές "κολλώντας" το με λίγο νερό. Όταν θέλουμε να να τα φάμε λιώνουμε λίγο Βιτάμ και τηγανίζουμε τις έτοιμες κρέπες από τις δύο μεριές. (στη φωτογραφία οι κρέπες είναι πριν το τηγάνισμα)


Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

xorovatz


Δεν υπάρχει αρμένικο γλέντι χωρίς χοροβατζ! Συνήθως τα συνδυάζουμε με ψητές ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες.


Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας
κρεμμύδι
αλάτι πιπέρι

Από το βράδυ κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια ,προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το αλάτι και το πιπέρι και το βάζουμε στη συντήρηση.Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τα κρεμμύδια τα οποία τα πετάμε και ψήνουμε το κρέας στα κάρβουνα .

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

τουρσί

Υλικά
 καρότα
κουνουπίδι
 λάχανο
 πιπεριές
για ένα λίτρο νερό
1 κουτάλι χοντρό αλάτι
1 ματσάκι σέλινο
ένα σκόρδο
κόκκοι πιπεριού

 Πλένουμε καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια το καρότο , το κουνουπίδι , το λάχανο και το σέλινο. Καθαρίζουμε το σκόρδο και τρυπάμε με το πιρούνι τις πιπεριές. Σ' ένα μπολ αναμειγνύουμε το νερό με το αλάτι. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και το περιχύνουμε με το νερό. Για μια βδομάδα αδειάζουμε το νερό σε άλλο μπολ και περιχύνουμε ξανά με το ίδιο νερό τα λαχανικά. Το νερό και το αλάτι εξαρτώνται από τη ποσότητα των λαχανικών μας.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ekler


Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι νερό
100 γρ βούτυρο
2 κουταλάκια ζάχαρη
1 ποτήρι αλεύρι
4 αυγά

Υλικά για τη γέμιση
1 ποτήρι ζάχαρη
4 κουταλιές αλεύρι
2 ποτήρια γάλα
200 γρ βούτυρο
 
Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό , το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Όταν πάρει μια βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αμέσως το αλεύρι ανακατεύοντας πολύ γρήγορα. Ύστερα το ξαναβάζουμε στη χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά. Αποσύρουμε τη κατσαρόλα από το μάτι και όταν το μείγμα γίνει χλιαρό προσθέτουμε τα 4 αυγά. Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια παίρνοντας λίγο μείγμα με το κουτάλι της σούπας και τα τοποθετούμε στο ταψί μακριά το ένα με το άλλο. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 220 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά 20 λεπτά στους 150 βαθμούς. Παράλληλα βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια κατσαρόλα και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά. Όταν παγώσουν τα εκλεράκια , κάνουμε μια σχισμή με το μαχαίρι και γεμίζουμε με τη κρέμα. Τέλος πασπαλίζουμε όλα τα εκλεράκια με ζάχαρη άχνη.